Overstappen naar een andere bewindvoerder

Je hebt reeds een bewindvoerder en wilt een overstap maken naar een andere bewindvoerder. In principe is dit mogelijk te wisselen mits dit voor de juiste redenen plaats vindt. Je kan gebruik maken van de overstapservice als je al een andere bewindvoerder hebt en de relatie niet naar wens is. Alvorens, je de overstap maakt naar een nieuwe bewindvoerder is het raadzaam om de klachten te bespreken met je huidige bewindvoerder. Indien, dit niet leidt tot het gewenste resultaat kan je je klacht richten aan de branchevereniging waar je bewindvoerder is aangesloten. Mocht je bewindvoerder niet aangesloten zijn bij een branchevereniging of je kan je niet vinden in de oplossing dan kan je klacht richten aan de kantonrechter. Heb je de bovenstaande stappen doorlopen en wil je toch wisselen van bewindvoerder of curator? Vul dan het overstapformulier in. Wij brengen je dan direct in contact met een nieuwe bewindvoerder of curator. Alle bewindvoerders, curators, mentors en budgetbeheerders in ons netwerk zijn door ons geverifieerd en door de rechtbank benoemd.

Wat is de taak van een bewindvoerder?

Je bewindvoerder bepaalt het bedrag waarmee u uw dagelijkse uitgaven zoals boodschappen kunt doen. Wil je een grote aan- of verkoop doen van bijvoorbeeld een auto of woning, dan heb je de goedkeuring van je bewindvoerder en mogelijk de rechter nodig. Dat geldt ook als u een contract wilt afsluiten. Want deze stappen kunnen gevolgen hebben voor je geldzaken.

Je bent ontevreden wat dan?

In het geval je niet tevreden bent met je huidige bewindvoerder. Kan je overwegen om te wisselen van bewindvoerder. Het wisselen van een bewindvoerder is alleen nuttig als je bewindvoerder je geld niet op een rechtmatige manier beheert of wanneer de relatie niet soepel verloopt.

Indien, je het niet eens bent met de wijze hoe je geld wordt beheerd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je bewindvoerder een bijzondere bijstand (voor een specifieke aankoop) niet wilt over maken aan jou of aan de verkoper van het specifieke product. Het kan ook zijn dat je vermoed dat je geld niet rechtmatig wordt beheerd. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als je niet je leefgeld of geld waar je aanspraak op hebt niet uitgekeerd krijgt van je bewindvoerder. In dit soort gevallen kan je bewindvoerder vragen om inzage van je inkomsten en uitgaves indien de bewindvoerder niet meewerkt kan je een verzoek indien bij het kantongerecht Je verzoek moet gebaseerd zijn op gegronde redenen. Het kantongerecht zal dan een onderzoek instellen of je bewindvoerder juist heeft gehandeld.

Argumenten om over te stappen:

Wanneer is het zinvol om over te stappen? De volgende argumenten kunnen aanleiding zijn voor overstappen:

  • De communicatie tussen jou en je bewindvoerder loopt niet lekker.
  • De relatie tussen jou en je bewindvoerder is verstoord waardoor je nog weinig of geen vertrouwen meer hebt in je bewindvoerder.
  • De vestigingsplaats van je bewindvoerder is ver van je woonplaats, waardoor een bezoek brengen niet makkelijk is.
  • Je huidige bewindvoerder is nalatig waardoor je schulden door zijn toedoen oplopen.
  • Je bewindvoerder communiceert niet waar zijn beslissingen op zijn gebaseerd.

Overstappen? Zo werkt het!

Om te kunnen overstappen dien je een brief (verzoekschrift) te sturen naar de kantonrechter. In deze brief leg je uit waarom jij wilt overstappen en verzoek je de kantonrechter om een andere bewindvoerder of curator aan te stellen. Klik hier voor een voorbeeldbrief. Naast deze brief dien je de volgende bijlagen mee te sturen.

  • Een akkoordverklaring van je huidige bewindvoerder en je nieuwe bewindvoerder.

Nadat de kantonrechter je brief heeft ontvangen, zal de rechter beslissen of je verzoek wordt gehonoreerd of niet. Indien, de rechter vindt dat jij of je huidige bewindvoerder gehoord moet worden dan ontvang je een uitnodiging om een rechtszitting bij te wonen.

Snel en makkelijk overstappen:

Klik hier om je overstap te regelen. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld. Gaan wij opzoek naar een nieuwe bewindvoerder of curator.

Lukt het invullen niet en wil je hulp bij het invullen. Vul dan het contact formulier op, wij nemen binnen 24 uur contact met je op en lopen samen de stappen door. Heb je nog andere vragen klik dan eens op veel gestelde vragen. Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij aarzel niet en neem direct contact met ons op.